Haber

22 Ocak 2024 tarihli Dezenformasyon Bülteni yayımlandı

Dezenformasyonla Mücadele Merkezi İrtibat Müdürlüğü tarafından hazırlanan 22 Ocak 2024 tarihli Dezenformasyon Bülteni yayımlandı.

Bültende, bazı sosyal medya hesaplarında paylaşılan “Kilis’e roket çarptı” iddiasının doğru olmadığı belirtildi.

Bültende, Türk Silahlı Kuvvetlerinin (TSK) Suriye’de PKK/YPG terör örgütlerine yönelik operasyonlar kapsamında çok namlulu roketatarlarla (MLRA) terör noktalarını hedef aldığı belirtildi. Suriye’de Kilis’e yapılan operasyonlardan önce veya sonra.

Türkiye’nin ilk astronotu Alper Gezeravcı hakkında bazı basın ve sosyal medyada yer alan “Aslında ona astronot diyemeyiz, turist olarak gidiyor” iddiasının doğru olmadığı kaydedildi.

Bültende, amaçları kişisel deneyim yaşamak ve uzaya yolculuk yapmak olan uzay turistlerinin, uzayda bilimsel çalışma yürütmek veya uzay araçlarını kontrol etmek için herhangi bir yetkinliğe sahip olmalarının aranmadığına dikkat çekildi.

Bültende, astronot olmanın önemli sorumluluk ve vasıflar gerektirdiği, astronotların bilimsel alanlarda uzman olabilecek veya uzay aracı pilotu olabilecek potansiyel, meslek ve altyapıya sahip olduğu belirtildi.

Bültende Gezeravcı’nın Uluslararası Uzay İstasyonu’nda 14 gün boyunca kanserden bağışıklık hücrelerine, alglerden propolise kadar literatüre katkı sağlayacak çalışmaların da aralarında bulunduğu 13 deney gerçekleştireceği belirtildi. Uzaydaki bilginin artırılması, uzaydaki yaşam koşullarının anlaşılması ve gelecekteki uzay görevlerine hazırlanmak amacıyla görevlerin gerçekleştirilmesi amaçlanıyor. kaydedildi.

Bültende, lisans eğitimini İstanbul Hava Harp Okulu’nda elektronik mühendisliği alanında tamamlayan Gezeravcı’nın, yüksek lisansını Wright-Patterson Hava Kuvvetleri Üssü Hava Kuvvetleri Teknoloji Enstitüsü’nde tamamladığı ve kariyerinin ortasında olduğu belirtildi. , T-41, SF-260, T-37, T-38, F üzerinde çalıştı. Aralarında -5, KC-135 ve F-16’nın da bulunduğu birçok uçakta 15 yıllık uçuş tecrübesine sahip olduğu belirtildi. .

Bültende, “Astronotumuz, tüm yetkinliği ve deneyiminin yanı sıra, Axiom Mission 3 (Ax-3)’ün fırlatılmasından önce 200 ayrı testi geçerek yaklaşık 2 yıl boyunca hazırlık eğitimi aldı. ‘İlk İnsanlı Uzay Projesi’ kapsamında Ulusal Uzay Programı’nın ‘Mission’ misyonunda astronotumuz 200 ayrı testten geçti. İstasyona gönderilen ilk Türk astronot Alper Gezeravcı’nın da içinde bulunduğu Axiom Mission 3 (Ax-3) grubu, 19 Ocak 2024 saat 00.49’da fırlatıldı. Yaklaşık 36 saat süren uzay yolculuğunun ardından Ax-3 ekibinin 20 Ocak’ta ABD’ye döndüğü ve yerel saatle sabah 05.42 (13.42 GMT) civarında Uluslararası Uzay İstasyonu’na ulaştığı ifadelere yer verildi.

Bültende, bazı basın kuruluşlarında yer alan “İletişim Müdürlüğü Muğla Bölge Müdürlüğü’nün aracını okula park etmesine izin vermeyen okul müdürünün sürgüne gönderildiği” iddiasının doğru olmadığı belirtildi.İddiada adı geçen okul müdürünün, 20 Kasım 2023’te Muğla Olgunlaşma Enstitüsü ile Menteşe ilçesindeki Zübeyde Hanım Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’ni ziyaret eden İl Milli Eğitim Müdürü’nün yanına bağırarak yürüdüğü ve aşağılayıcı davranışlarda bulunduğu belirtildi. , davranışlar ve açıklamalar.

Bakanlık müfettişleri tarafından yürütülen soruşturma raporu sonucunda bültende, valiliğin bilgisi ve onayı dahilinde hem disiplin hem de idari yönden işlemlerin yürütüldüğü belirtilirken, soruşturma belgesinin konuyla hiçbir ilgisi bulunmadığı belirtildi. Okul bahçesinin otopark olarak kullanılması.

 

“Ayasofya Camii’nin müzeye dönüştürülmesi söz konusu değil”

Ayasofya Camisi’nin yeniden müzeye dönüştürüldüğü iddiasının doğru olmadığı belirtilen bültende, şu ifadelere yer verildi: “Ayasofya Camisi’ne ibadet etmek için gelenler ile ziyarete gelenleri ayırmak amacıyla” kültürel amaçlı ve girişlerde sıkışıklığın önlenmesi amacıyla başlatılan çalışmalar tamamlanarak 15 Ocak’ta düzenleme hayata geçirildi. Yönetmelik kapsamında Ayasofya Camii’nin müzeye dönüştürülmesi söz konusu değil. Fiyat talep edilmiyor Camiyi ibadet amacıyla ziyaret edenlerden. Sadece kültürel amaçlı ziyaret etmek isteyen yabancı turistlerden herhangi bir ücret alınmıyor. “Turist olarak girenler için seyahat güzergahında koruma tedbirleri alındı. Ayrıca QR kod uygulamasıyla hayata geçirilen kulaklık sistemiyle ziyaretçiler, cep telefonlarının kulaklıkları veya verilecek tek kullanımlık kulaklıklar aracılığıyla ibadet edenleri rahatsız etmeden, sessiz bir ortamda 23 dilde bilgi alabilecek. “

Bültende, bazı medya organlarında yer alan “CİMER’e yapılan bir başvurunun basına sızdırıldığı” tezinin doğru olmadığı belirtildi.Başvurunun başvuru sahibi tarafından doğrudan ilgili kurumlara yönlendirildiği, İrtibat Bürosu çalışanı tarafından herhangi bir rastgele okuma, yönlendirme veya ayrı bir işlem yapılmadığının tespit edildiği kaydedildi.

CİMER’e yapılan tüm başvurularda istisnasız başvuru sahibinin kimlik ve bağlantı bilgilerinin kapalı (yıldızlı) biçimde kamu görevlisine sunulduğu, başvuru sürecinde kişinin kimlik veya bağlantı bilgilerine ihtiyaç duyulması halinde, Yıldızlı bölümleri açma yetkisi ve her birimdeki personel sayısı yazılır. Yüzde 10’unun tespit edildiği belirtildi.

Bültende, bazı medya kuruluşlarında yer alan “YÖK Başkanı Erol Özvar’ın ilk kez yapay zekanın üniversite ders müfredatına girdiğini söylediği” iddiasının doğru olmadığı belirtildi.ile şu bilgiler verildi:

“YÖK Başkanı Erol Özvar’ın teze ilişkin 16 Ocak 2024 tarihli açıklaması incelendiğinde ‘yapay zeka ilk kez üniversite ders müfredatına giriyor’ gibi bir ifadenin kullanılmadığı belirlendi. Özvar, halihazırda yapay zeka ile ilgili bölümlerde aktif bir eğitimin bulunduğunu ve bu bölümlerin sayısının 200 olduğunu belirterek, BTK Akademi Ders İçeriklerinin Kullanımına İlişkin İşbirliği Protokolü’nün imza töreninde yaptığı konuşmada Özvar, “Yapay zekaya yer verildiğini” belirtti. Ancak imzalanan protokol sayesinde BTK Akademi tarafından verilen derslerin üniversitelerin müfredatlarına dahil edileceği ve bu derslerin kredilendirileceği, bunun yükseköğretim tarihinde ilk adım olduğu belirtildi. . Söylediklerini açıkladı.”

“Kart ücretleri ve işlem ücretlerinin iadesi” vaadiyle dolandırıcılık

Bültende, sosyal medya platformlarındaki bazı paylaşımlar aracılığıyla “Cumhurbaşkanlığı Bağlantı Merkezi (CİMER)” adı kullanılarak vatandaşların dolandırılmaya çalışıldığı bildirildi. Bunun amaçlandığı belirtildi.

Bültende, “Kamu kurum ve kuruluşlarının isim ve logoları kullanılarak gerçekleştirilmeye çalışılan dolandırıcılık faaliyetlerine karşı dikkatli olun. Resmi kurumların bildirimleri dışında hiçbir bildirime veya teze itibar etmeyin.” uyarısı verildi.

“Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Bakan Şimşek arasında iddia edilen görüşme asılsızdır.”

Bültende, “Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, Bakan Şimşek’ten 31 Mart’a kadar çantayı açmasını istediği” iddiasının doğru olmadığı vurgulanarak, şöyle devam edildi: “Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan ile Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek arasında yapıldığı iddia edilen görüşme gerçek dışıdır. tamamen asılsızdır.Ülkemizin ekonomi yönetimi, Ortadoğu’da İleri Program (OVP) hedefleri doğrultusunda çalışmalarını sürdürmekte ve bütçe disiplinini ön planda tutmaktadır. Piyasayı bozan manipülatif haberlere itibar etmeyin.” denildi.

“Konuşmanın 3 saniyesini kesip yaptığı belirlendi.”

Bültende, “AK Parti Küme Başkanvekili Leyla Şahin Usta’nın Türk Bayrağı’na ‘kumaş’ dediği” iddiasının doğru olmadığı belirtilerek, şu ifadelere yer verildi:

“Leyla Şahin Usta’nın TBMM Genel Kurulu’ndaki konuşması incelendiğinde ‘Türk bayrağına kumaş parçası dedi’ iddialarının tamamen asılsız olduğu belirlendi. Bazı medya organlarının 3 saniye kestiği belirlendi konuşmanın metni ve sunumu. Konuşmadan alınan kelime tamamen bağlam dışıdır. Manipülasyon kullanılarak gerçekleştirilir.

Bültende, İsrail medyasına konuşan bir tank komutanının “Evet, asla rastgele ateş etmeyiz, düşmanı tespit edip isabetli bir şekilde vururuz” iddiasının doğru olmadığı belirtildi.İsrail’in, başta Gazze Şeridi olmak üzere Filistin’e yönelik saldırılarında sivil duyarlılığa saygı göstermediğinin rakam ve görsellerle açıkça ortaya çıktığı vurgulandı.

7 Ekim’den bu yana devam eden İsrail katliamında 24 binden fazla Filistinlinin hayatını kaybettiği, 61 binden fazla Filistinlinin de yaralandığı hatırlatılan bültende, şu ifadelere yer verildi: “İsrail’in ayrım gözetmeyen saldırılarında hayatını kaybedenlerin yüzde 70’i ve Bombardımanlar kadın ve çocuklardır.

İsrail’in birçok saldırısında; Yardım kuruluşu çalışanları, sağlık çalışanları ve ilk yardım ekiplerinin de aralarında bulunduğu siviller, bazen ayrım gözetmeksizin, bazen de kasıtlı olarak katlediliyor. Bugüne kadar bölgede yaşananları dünya kamuoyuna aktarmaya çalışan 118 gazeteci İsrail saldırılarında hayatını kaybetti.

Hastanelerin, eğitim kurumlarının, mülteci kamplarının, yardım kuruluşlarının binalarının, ibadethanelerin ve tarihi-kültürel mekanların içerikleriyle birlikte bombalandığı hem Filistin hem de birçok uluslararası kuruluşun yetkilileri tarafından kabul ediliyor. “İsrail propagandasına itibar etmeyin.”

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

kumlu-ajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu