Haber

Adıyaman’da depremzedelerin yaşam mücadelesi sürüyor

Haber: UZMAN BAĞIŞ – Kamera: MEHMET MEHMETLİOĞLU

Yaklaşık bir ay önce Adıyaman kent merkezinde bulunan konteynırda doğum yapmak zorunda kalan Büşra Kaynar, burada yaşamanın zor olduğunu belirterek, “Hepimiz için zor yani hepimiz bir odadayız. , çocuklar için zor.” Eşinin düzenli bir işi olmadığını belirten Kaynar, “Çalışmıyor. Günlük işlere gidiyor.” Bebek bezi almakta zorlandıklarını anlatan Kaynar, “Çok zor. Çok pahalı. Kesinlikle bir yardım yok.” Konteynerde yaşayan engelli Sevgi Küçükdoğan ise temel gıda ve temizlik ürünleri fiyatlarından şikayetçi olarak, “Gıda olsun, temizlik olsun her şeyin fiyatları fırladı. Basitçe söylemek gerekirse şu anda kira bile konuşuluyor” 14-15 bin lira. Burası Adıyaman deprem bölgesi olmasına rağmen biraz daha pahalı bir şey var.” “Fiyatların düşük olması gerekirken burada her şey daha pahalı” dedi.

Türkiye, 6 Şubat 2023 tarihinde saat 04.17’de Kahramanmaraş’ın Pazarcık ilçesinde meydana gelen 7,7 büyüklüğündeki depremle sarsıldı. Daha sonra saat 13.24’te merkez üssü Kahramanmaraş’ın Elbistan ilçesi olan 7,6 büyüklüğünde ikinci bir deprem meydana geldi. Sarsıntılar 11 ilde yıkıma yol açtı. Kahramanmaraş,Gaziantep,Şanlıurfa,Diyarbakır,Adana,Adıyaman,Osmaniye,Hatay,Kilis,Malatya ve Elazığ illerinde resmi açıklamalara göre; 11 ilde yaşanan depremlerden 53 bin 537 kişi hayatını kaybetti, 14 milyon kişi etkilendi.

ANKA Haber Ajansı, depremin ilk yılında deprem bölgesini gözlemledi, depremzedelerle konuştu, bir yıl önce olduğu gibi son 12 ayda da onların sorunlarını ve gelişmelerini dinledi.

ANKA Haber Ajansı, Adıyaman’da, 6 Şubat depreminin birinci yıl dönümünde… Yaklaşık bir ay önce konteynerde doğum yapmak zorunda kalan Büşra Kaynar, “Hepimiz için zor yani hepimiz için zor” dedi. Hepimiz aynı odadayız, çocuklar için zor oluyor.”

ÇOCUKLAR BURADA BÜYÜMEK ZORUNDA OLACAK. “GİDECEK HİÇBİR YER YOK”

Toplamda 3 çocuğu olan Kaynar, “Konteynerde ne kadar yaşayacaksınız?” sorusuna “Çocuklar burada büyümek zorunda kalacak. Gidecek yer yok.”

Müzikle uğraştığını ve engelli maaşı aldığını söyleyen Müslüm Delibaş, durumunu şu sözlerle anlattı: “Sıkıntılar bitmiyor. Devletin yaptığı yardımlarla geçiniyoruz. Engelli maaşı var, bakım var. Emekli maaşı şu an 11 bin 800’e çıktı.”

BU PARALARI NASIL ÖDEYECEĞİZ BİZİM İÇİN ZOR MU?

Depremde ağır hasar gören evlerinin daha sonra yıkıldığını anlatan Delibaş, “Yerinde dönüşüm için başvuruda bulunduk. Ama mağdur olanların devletin verdiği kredilerden muaf tutulması gerekiyor. Nasıl olması bizim için zor. Bu parayı ödeyeceğiz.”

“‘ DİYORLAR: ADIYAMAN KENDİ DEPREMİNİ YAŞAMADI. YETKİLİLERİN BU KONUDA DURMASI GEREKİYOR”

Televizyon ve radyoda sık sık deprem haberlerini dinlediğini belirten Delibaş, “Başta Naci Hoca (Naci Görür) olmak üzere uzmanlara göre ‘Adıyaman kendi depremini yaşamadı’ diyorlar. Yetkililerin buna odaklanması gerekiyor. Yapılacak evlerin çok iyi bir muayeneden geçmesi ve depreme dayanıklı olması gerekiyor. Yine durum böyle.” “Bir olay olursa en azından can kaybı yaşanmaz diye umuyorum” dedi.

TOKİ VE BENZERLERİ YAPILIYOR AMA GEÇENİ DUYMADIM”

Delibaş, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “Bize bir yıl verin” sözünün hatırlatılması üzerine, “TOKİ’ler falan yapılıyor ama geçeni duymadım.”

Delibaş ayrıca “Burası Adıyaman” türküsünü söyleyerek sesini duyurmaya çalıştı.

“İster uyku, ister yemek olsun, kızımın günlük ihtiyaçlarını karşılayamıyorum”

Sevgi Küçükdoğan, 1 yaşındaki kızı, eşi ve kayınvalidesi ile birlikte konteynerde yaşıyor. Kızının ihtiyaçlarını karşılayamadığını belirten Küçükdoğan, “Bende de doğuştan gece körlüğü ve tavuk siyahlığı var. Şu anda tedavisi yok ve yavaş yavaş ilerliyor. Günlük yaşamda zorluk yaşamaya başladım. Eşim çalışıyor. taban fiyattan. Eskiden normal para alıyordu. Depremden sonra durdurdular, sigortalatmadılar, çıkardılar.” “Beni aradılar… Kızımın ne bebek bezi ne de mama ihtiyacını karşılayamıyorum” dedi.

Yağmurlu havalarda konteynerlere su girdiğini belirten Küçükdoğan, “Konteynerlerimiz damlıyor. Maddi ve manevi her anlamda destek istiyoruz. Kiracıydık önceden 900 lira kira ödüyorduk. Şimdi en kolay kira 14, 15 (bin).”

“ADIYAMAN DEPREM BÖLGESİ OLMASINA RAĞMEN İŞLER BİRAZ DAHA DÜZENLENMELİ VE FİYATLAR DAHA DÜŞÜK OLMALI, HALK BURADA HER ŞEY DAHA PAHALI”

Adıyaman’ın deprem bölgesi olduğunu, kira, temel gıda, temizlik gibi giderlerin pahalı olduğunu anlatan Küçükdoğan, “Gıda olsun, temizlik olsun her şeyin fiyatı fırladı. Basitçe söylemek gerekirse şu anda kira bile konuşuluyor” yaklaşık 14-15 bin lira. Burası Adıyaman. “Bölge de olsa işlerin biraz daha organize olması, fiyatların daha düşük olması lazım ama burada her şey daha pahalı” dedi.

Kış şartlarında konteynerlerde yaşamanın daha da zorlaştığını kaydeden Küçükdoğan, “Sular altında kaldı, perişan olduk, üşüttüm, çocuğum hafta hafta hastaneye kaldırılıyor. Konteynır damlıyor, çok şükür kalabiliyoruz” dedi. Çadırda uygun şekilde duruyoruz ama bu bizi etkilemiyor.”

Hasta olduklarında hastanelere ve doktorlara ulaşmakta zorlandıklarını belirten Küçükdoğan, “Minibüsler çok geç geliyor, hastaneler çok yoğun. Herkes hasta.”

“BU KONTEYNERIN ETRAFI 10 KATLI BİNALARLA DOLUYDU VE BİZ YIKTIĞIMIZDA UYGUN SULAMA CİHAZLARI YOKTU”

Yıkımın sağlıklı koşullarda yapılmadığına dikkat çeken Küçükdoğan, “Evleri yıkıyorlar, molozları ortalıkta bırakıyorlar, hiçbir temizlik ya da düzgün bir şey yapılmıyor, sulama da yok. Bu konteynerin etrafı dolu doluydu. 10 katlı binalar. Yıkım sırasında uygun sulama araçları yoktu.” “dedi.

1 YIL OLDU, KİMSEYE DOĞRU YER VERİLMEDİ. TOKİ’LER HENÜZ HAZIR DEĞİL”

Depremin üzerinden bir yıl geçtiğini ancak yeni inşaatların tamamlanmadığını belirten Küçükdoğan, “Ben bir şey görmedim açıkçası, bir yıl oldu, kimseye düzgün ev verilmedi. TOKİ’ler henüz hazır değil. “

unye-haber.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu