Haber

Almanya’daki hükümet ortakları vatandaşlık yasası üzerinde anlaştı

Almanya’da Sosyal Demokrat Parti (SPD), Yeşiller ve Hür Demokrat Parti’den (FDP) oluşan koalisyon hükümeti vatandaşlığa geçmeyi kolaylaştıracak bir yasa değişikliği üzerinde anlaşmaya vardı.

Buna göre Almanya’da vatandaş olmak için gerekli olan en az 8 yıllık yasal ikamet şartı 5 yıla indiriliyor. Ancak iyi derecede Almanca bilen ve entegre olanlar için bu süre 3 yıla kadar düşürülebilir.

Vatandaş olmak isteyenlerin de eskisi gibi geçimini sağlaması istenecek. Sosyal yardım alanların vatandaş olabilmesi ancak istisnai durumlarda mümkün olacaktır. Adli sicil kaydı bulunanların vatandaşlığa alınmasına izin verilmeyecektir.

Yasa tasarısındaki bir diğer değerli nokta da artık çifte vatandaşlığın mümkün olmasıdır. Almanya, mevcut yasalara göre tek vatandaşlığa izin vermektedir. Alman vatandaşlığını kazanmak isteyenler, geldikleri ülkenin vatandaşlığından çıkmak zorundadır. Ancak 2000 yılı öncesi geçerli olan Alman vatandaşlık yasası çerçevesinde Alman vatandaşlığını kazananlar çifte vatandaşlığını sürdürebilmektedir.

İLK NESİLE AYRICALIK

Yasa aynı zamanda birinci nesil göçmenler için bir takım kolaylıklar da öngörüyor. Buna göre, Almanya’ya çalışmak ve daha sonra emekli olmak için gelen ve bu ülkede kalanlar, iyi derecede Almanca bilmelerine gerek kalmadan Alman vatandaşlığını kazanabilecekler. Almanca sözlü olarak kendini ifade edebilme vatandaşlık için yeterli kriter olarak kabul edilecektir.

Adalet Bakanı Marco Buschmann, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, yeni yasa ile vatandaşlığa geçişin kolaylaştırılacağını belirtti.

İşte Buschmann’ın mesajı:

“Kendi kendine yetenlere vatandaşlık kolaylaştırıyoruz. Devletin kasasından geçinenlere kurallar sıkılaştırılacak. Bu da gösteriyor ki çalışmak için bir teşvik var, biz istihdam piyasasına göç istiyoruz, iş piyasasına göç istiyoruz, iş piyasasına değil. sosyal devlet.”

Tasarı, Bakanlar Kurulu’nda görüşüldükten sonra önce Federal Parlamento’ya, ardından da Eyalet Meclisi’nin onayına sunulacak. (DW Türkçe)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu