Ekonomi

Avrupa’da doğal gaz fiyatları yükselişte

Hollanda’nın 1 Ekim prestijiyle Groningen gaz üretim sahasını kapatacağı, kıtayı etkisi altına alan sıcak hava dalgasının gaz talebini artıracağı ve arz güvenliğini etkileyeceği haberleriyle Avrupa’da doğalgaz fiyatları yükselmeye başladı.

Hollanda merkezli Avrupa’nın en derin derinliğe sahip sanal doğal gaz ticaret noktası TTF’de Temmuz vadeli işlem sözleşmelerinde megavat saat başına 37,7 Euro’dan başlayan fiyatlar gün içinde yüzde 30’dan fazla artarak 49,5 Euro’ya yükseldi.

Türkiye saati ile 15.00 itibariyle megavat saat başına 45 Euro’dan işlem gören fiyatlar dünkü kapanışa göre yüzde 17,5 daha yüksek.

Uluslararası medyada Hollanda’nın 1 Ekim prestijiyle Groningen bölgesinde gaz üretimine son vereceği haberi ve kıtada etkisini gösteren sıcak hava dalgasının elektrik üretiminde gaz talebini artırıp arzı etkileyeceği paniği güvenlik, gün içinde gaz fiyatlarının hızlı yükselişini tetikledi.

Bu artışla birlikte gaz fiyatları 5 Nisan’dan bu yana en yüksek seviyesine ulaştı.

Salgın sonrası ortaya çıkan arz-talep dengesizliği ve Rusya-Ukrayna Savaşı sonrası yaşanan arz kısıtları nedeniyle Avrupa’da gaz fiyatları rekor seviyelere ulaştı.

Yaklaşık 1,5 yıldır yüksek seyreden gaz fiyatları, Avrupa’da gaz talebinin azalması ve doluluk oranlarındaki artış sonucunda 1 Haziran’da 23 euro/megavat/saat ile Eylül 2021’den bu yana en düşük seviyeye geriledi.

Fiyatlar, Ağustos 2022’de megavat saat başına 300 avroyu aşarak tarihin en yüksek seviyesine ulaşmıştı.

pervarihaber.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu