Teknoloji

Beş kişiden üçü yapay zekanın ürettiği yanlış bilgilerden endişe ediyor

Yapay zekanın ürettiği yanlış bilgilerin neden olduğu dezenformasyon, dünya çapında yaklaşık 3 milyar insanın sandık başına gideceği seçim yılı olan 2024’ün en önemli küresel risklerinden biri olarak gösterildi. Güncel bir araştırma, beş kişiden üçünün yapay zekanın ürettiği yanlış bilgilerden endişe duyduğunu ortaya çıkardı.

2024 yılının dünya çapında yaklaşık 3 milyar seçmenin sandık başına gideceği bir yıl olacak olması, dezenformasyon ve yanlış bilgilendirme sorununu bir kez daha kritik hale getirdi. Dünya Ekonomik Forumu 2024 Küresel Riskler Raporu, önümüzdeki iki yıl için küresel riskler arasında dezenformasyon konusunu birinci sıraya koydu. Üretken yapay zekanın yanıltıcı içerik oluşturabilme yeteneği ve deepfake gibi yapay zekaya dayalı dezenformasyon teknikleri bu sorunu daha da derinleştiriyor. Türkiye’nin Mart ayındaki yerel seçimlere hazırlandığı bu dönemde, yapay zeka tabanlı uygulamalar ve bilgi operasyonları konusunda farkındalık yaratmak ve seçmenleri bilgilendirmek amacıyla Yapay Gündem adlı bir platform oluşturuldu. Yapay Gündem, doğrulama platformu Teyit’in Kurucu Ortağı Gülin Çavuş ve Uppsala Üniversitesi araştırma mühendisi Mert Can Yılmaz tarafından kuruldu.

Beş kişiden üçü yapay zekanın ürettiği yanlış bilgilerden endişe ediyor

ABD ve İngiltere’de 10 bin kişiyle yapılan araştırmada her beş kişiden üçünün yapay zekanın ürettiği yanlış bilgilerden endişe duyduğu ortaya çıktı. Kasım 2024’teki başkanlık seçimine hazırlanan ABD’de geçtiğimiz haftalarda yapay zeka tarafından üretilen sahte bir mesaj, New Hampshire’daki Demokrat seçmenleri ABD Lideri Joe Biden’ın sesiyle “oy vermemeye” çağırmıştı. Benzer yapay zeka tekniklerinin tehlikelerini hatırlatan Yapay Gündem Kurucusu ve Genel Yayın Yönetmeni Gülin Çavuş, “İnsanlık 21. yüzyılın ilk çeyreğinin sonlarına doğru ilerlerken, yapay zeka teknolojilerinin kazandığı muazzam bir ivmeye tanık oluyoruz. Önümüzdeki yüzyılda insanlığın geçireceği dramatik değişim ve dönüşüm sürecine odaklanmalıyız. Bir yanda yapay zeka gibi teknolojik yeniliklerin getirdiği heyecan var ama diğer yanda bu yeniliklerin bizi bir distopyaya hapsetme ihtimali de var. Hayatın her alanını kökten dönüştürme gücüne sahip teknolojiler artık herkesin elinin altında. “Bu sürecin insanlığı nereye götürebileceğine ilişkin konuları tartışmak istiyoruz” dedi.

Mart 2024 yerel seçimlerine özel bültenle yayın hayatına başlayacak.

Podcast yayınları ve e-posta bültenleri aracılığıyla okuyucularına hitap edecek olan Yapay Gündem’in öncelikli odağının Mart 2024’te yapılacak yerel seçimler olduğunu belirten Mert Can Yılmaz, “Her yıl yayınlanacak e-posta bülteninde, İki hafta boyunca yapay zeka destekli dezenformasyonun seçimler üzerindeki potansiyel etkisini analiz edeceğiz ve seçmenlerin bilinçli kararlar almasına yardımcı olacak bilgiler sunacağız. Yapay zeka teknolojilerinin toplumsal yansımalarına ilişkin özel olarak tasarladığımız e-posta bültenimizde, ulusal ve uluslararası alanda yapay zeka, medya ve demokrasi konusunda uzman akademisyen, gazeteci ve hukukçuların görüşlerine de yer vereceğiz. “Yapay zeka teknolojilerinin seçim süreçlerine ve genel olarak demokrasiye olası olumlu ve olumsuz etkilerine ilişkin analizleri ve Türkçe eğitim materyallerini haber bültenleri aracılığıyla sunacağız” dedi.

Ayrıca yapay zekanın etik kullanımına da odaklanılacak

Sık sık konuşmacı olarak yer alan ve teyit ve medya okuryazarlığı konularında eğitimler veren Gülin Çavuş, Uluslararası Basın Enstitüsü (IPI) Türkiye Milli Komitesi üyesi ve Avrupa Gerçek Kontrol Standartları Ağı Yönetim Kurulu üyesidir. değerlendirmelerini şu sözlerle tamamladı:

“Gelişen teknolojilerin kullanım çerçevelerini otoritelerin ve kamuoyunun belirleme hızı çoğu zaman bu teknolojilerin gelişme hızının gerisinde kalıyor. Üretken yapay zekanın potansiyeli ve deepfake gibi yapay zekayla güçlendirilmiş dezenformasyon tekniklerinin demokrasiler üzerinde olumsuz etkileri de olabilir. ArtificialGundem.com üzerinden yayına başlayacak platformumuz aynı zamanda yapay zeka uygulamalarının etik kullanımı konusunda farkındalık yaratma ve bu konudaki Türkçe kaynak eksikliğini giderme misyonunu da üstlenecek. Yapay zekanın riskleri ve fırsatları ile bilgi operasyonları kavramını okuyucularımıza ve dinleyicilerimize aktararak eleştirel medya okuryazarlığını desteklemek hedefiyle çalışacağız.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

-
Başa dön tuşu