Haber

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Terörle mücadelede İran’ın desteği önemli

bugün değerli bir konuğu ağırladık…

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşmek ve Türkiye-İran Yüksek Düzeyli İşbirliği Kurulu 8. Toplantısına katılmak üzere Ankara’ya geldi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi’yi Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde resmi törenle karşıladı.

Baş başa görüşme gerçekleştiren Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Reisi, heyetler arası toplantılara da başkanlık etti.

Ortak basın açıklaması yaptılar

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ile Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde düzenlediği ortak basın toplantısında açıklamalarda bulundu.

“Terörle mücadelede İran’ın yanındayız”

Basın toplantısında konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, terörle mücadelede İran’ın yanında olduklarını vurguladı.

Hedef 30 milyar dolar ticaret hacmi

Ticaret hacminin artırılması konusunda mutabakata vardıklarını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle konuştu: “30 milyar dolarlık ticaret hedefimize doğru ilerleme kaydettik”söz konusu.

“Uluslararası gelişmeleri ele aldık”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, açıklamalarında şunları söyledi:

Türkiye’nin terörle mücadelede İran’ın yanında olduğunu belirtmek isterim. Yönetim Kurulu toplantımız kapsamında aldığımız kararların bölgemizin istikrarı açısından da önemli olduğuna inanıyoruz. Bugünkü toplantılarımızda İsrail’in Gazze ve Filistin topraklarına yönelik saldırıları başta olmak üzere uluslararası gelişmeleri ele aldık. İran’la yıllık 30 milyar dolarlık ticaret hedefimiz kapsamında koronavirüs salgını sonrasında ilerleme kaydettik.

“Terörle mücadele güçlendirilmeli”

PKK/YPG/PYD ile mücadelenin güçlendirilmesi gerekiyor. Terörle mücadelemizde komşumuz İran’ın desteğinin önemini bir kez daha vurguladık. 10 yeni anlaşma imzaladık. Filistin meselesi hem Türkiye’nin hem de İran’ın gündeminde. BM’de düzenlenen toplantıya Dışişleri Bakanlarımız katıldı. Gazzeli kardeşlerimizin güvenliğinin sağlanmasına yönelik çalışmalarımızı sürdürdüler. Türkiye olarak 26 bin ton olmak üzere toplam 30 bin tonun üzerinde insani yardım gönderdik. Yönetim kurulu toplantımızın hayırlı olmasını diliyorum. Ziyaretlerinden dolayı başkanımıza ve heyetine teşekkür ediyorum.

“İlişkilerimizi geliştirme yolunda ivme kazanıyoruz”

“Bu toplantıda ortak görüşe vardık”İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi sözlerini şöyle sürdürdü:

Türkiye ile uzun yıllardır yeterli bağlantımız vardı ve bundan sonra bunu daha üst seviyelere taşımayı hedefliyoruz. Her alanda ilişkilerimizi geliştirme yolunda ivme kazanıyoruz. İlk adımda ticaret hacmimizi 30 milyar dolara çıkarmayı hedefledik. Enerji alanında işimizi geliştirmek için Türkiye ile doğalgaz ve petrol dahil olmak üzere ilişkilerimizi geliştirme kararı aldık. Ulaşım yolları konusunda bu alanda daha fazla adım atmayı hedefledik. İki ülke arasındaki tarihi bağları göz önünde bulundurursak kültürel işbirliği alanında da önemli adımlar atabiliriz.

“İslam dünyasının ilk meselesi Filistin meselesidir”

Terörle mücadelede önemli adımlar attık. İran İslam Cumhuriyeti terörle mücadelede tereddüt etmemiştir. Serdar Süleymani’nin kendisi terörle mücadelede bir kahramandı. Çok sayıda şehit verdik. ABD seçim kampanyalarında ‘IŞİD’i biz kurduk ve destekliyoruz’ dediler. Terör örgütleri Batılı ülkelerin desteğiyle faaliyet gösteriyor. Terörle mücadelede en önemli yöntem bölge ülkelerinin işbirliğidir. Türkiye’nin güvenliği bizim güvenliğimizdir. İslam dünyasının birinci sorunu Filistin sorunudur. Şu anda adaletsiz bir dünya sistemi var. Sayın Erdoğan’la görüşmemizde Filistin davasına destek konusunda mutabakata vardık. Bu zulümlere son verilmesi gerekiyor. Sayın Erdoğan’a sıcak misafirperverliği ve görüşmelerimiz için teşekkür ediyorum.

bayraklihaber.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu