Sağlık

Profesyonel koç: “Zamanı etkili kullanmak yaşam kalitesini artırıyor”

Yoğun iş temposu, gelecek korkusu ve ikili ilişkiler kişilerin gerginlik, telaş, tükenmişlik gibi sorunlarla karşı karşıya kalmasına neden olabiliyor. Tedavi, terapi ya da eğitim gerektirmeyen, kişinin kendi potansiyeliyle çözebileceği durumlarda yaşam koçları devreye giriyor. Koçluk alanının potansiyeline rağmen bu mesleğe ilişkin birçok yanılgıların devam ettiğini belirten uluslararası sertifikalı profesyonel koç, mesleğe dair merak edilenleri ve bireyler üzerindeki olumlu etkilerini anlattı.

Ekonomik dalgalanmalar, çalışma programı ve kişisel çıkarlar üçgeninde yetersizlik ya da bunalma duygusuyla baş edemeyenler, hayatlarının farklı alanlarında objektif bir bakış açısıyla yeniden rotalarını bulmak için koçluk desteği almaya yöneliyor. Koçluğun insanların hem kişisel hem de profesyonel yaşamlarını iyileştirmelerine yardımcı olabileceği konusundaki farkındalığın artması, pazarın büyümesine yönelik beklentileri de artırıyor. Öyle ki Future Market Insight’ın konuyla ilgili yayınladığı bilgiler, küresel koçluk pazarının 2023 yılını 2,3 milyon dolarla kapatacağını ortaya koyuyor. Koçluk alanının potansiyeline rağmen bu mesleğe ilişkin pek çok yanlış inanışın devam ettiğini belirten ICF (Uluslararası Koçluk Federasyonu) Profesyonel Koç Hande Koşalay, koçlukla ilgili merak edilenleri ve bireyler üzerindeki olumlu etkilerini anlattı.

Hande Koşalay, insanların kendilerine soru sorma ve hedef belirleme konusunda bazen bunaldığını ve hareketsiz kalabildiğini belirtti. “Bireyler çözümü uzakta aramamalı. Bütün sorunlar aslında zihinde başlar ve çözüldüğünde eylemle biter. Profesyonel koçlar ise bireylerin kendi hayatlarındaki zorlukları farklı bir perspektiften değerlendirmelerini, hayatlarına bir bütün olarak bakmalarını ve gelecekleri hakkında bilinçli seçimler yapmalarını sağlar. “İnsanların kişisel yetenek ve kapasitelerini geliştirmelerini destekliyor” dedi.

“Koçlar sorularla ilerler”

Antrenörlerin yorum yapmadan, yönlendirmeden doğru soruları sorarak insanların hayatlarında geliştirici ve dönüştürücü bir etki yarattığını söyleyen Profesyonel Antrenör Hande Koşalay, şunları söyledi: “Yaşam koçluğunu sporcu koçlarına benzetebiliriz. Çünkü antrenörler aynı zamanda insanların hedefledikleri yolda başarıya doğru yürürken performanslarını keşfetmeleri için de bir ışık kaynağı olurlar. “Kişinin potansiyelini ortaya çıkarabilmesi için profesyonel bir dokunuş veriyor” dedi.

“Gelişim odaklı koçluk insanı hedeflerine götürür”

Profesyonel Antrenör Hande Koşalay, “Sosyal hayatın koşuşturmacasının yanı sıra yoğun iş temposuna uyum sağlamak da zorlu bir mücadeleye dönüşebiliyor.” “İnsan bazen yapması gereken çok iş olduğunu ama günlerin yetmediğini düşünerek kendini sıkışmış hissedebilir. Gelişim odaklı koçluk ile kişi daha büyük hedeflere ulaşabilir veya mevcut kapasitesini daha iyi kullanabilir.” Mevcut kapasitesini etkin kullanan danışanların hayatlarında da üretken olmaları kaçınılmazdır.”

“Koçluk Türkiye’de kabul görmüş, yasal bir meslektir.”

Koçluk denildiğinde akla terapi, mentorluk, tedavi ya da eğitim gibi farklı yaklaşımların gelebileceğinin altını çizen ICF Profesyonel Koç Hande Koşalay, sözlerini şöyle tamamladı:

“Koçluk, önemli eğitimlerin alındığı Türkiye’de yasal olarak kabul edilen bir meslek olarak öne çıkıyor. Bu meslekte odak noktası geçmişten çok geleceğe yöneliktir. Koçlar insanların hedeflerini ve karşılaştıkları engelleri belirlemelerine yardımcı olur. Bazı engelleri aşan kişilerin yaşam kalitesi artar. “İş veya özel hayatında, kendini keşfetme yolculuğunda netlik, kararlılık, farkındalık kazanmak, değişmek veya gelişmek isteyen tüm kişi ve kurumlar koçluk hizmeti alabilir.”

haber-armutlu.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu