Ekonomi

TCMB Başkanı Erkan ve Bakan Bolat’tan kredi açıklaması: Limitler 10 kat artırıldı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Hafize Gaye Erkan, TCMB’nin bankaların reeskont kredisi günlük limitini 1,5 milyar liradan 3 milyar liraya çıkarmasına ilişkin, “Seçici kredi sıkılaştırmasıyla yol haritamızı kararlılıkla uyguluyoruz” dedi. Enflasyonun bir an önce düşürülmesi, Enflasyonla mücadeleye geçiş.” “Bu süreçte cari dengeye katkı sağlayan ihracatçılarımızın finansmana erişimine öncelik veriyoruz.” sözlerini kullandı.

Türkiye İhracatçılar Meclisi’nden (TİM) yapılan açıklamaya göre, TCMB’nin bankaların reeskont kredisi günlük limitini 1,5 milyar liradan 3 milyar liraya çıkarması ihracatçılar tarafından büyük memnuniyetle karşılandı.

İHRACAT KREDİLERİNE ÖNCELİK VERİLECEK

 

 

Açıklamada reeskont kredilerine ilişkin düzenlemeye ilişkin görüşlerine yer verilen TCMB Başkanı Hafize Gaye Erkan, “Enflasyonun bir an önce düşürülmesi için seçici kredi sıkılaştırması içeren yol haritamızı kararlılıkla uyguluyoruz. Enflasyonla mücadelede cari dengeye katkı sağlayan ihracatçılarımızın finansmana erişimine öncelik veriyoruz. Enflasyonla mücadelede finansmana erişime öncelik veriyoruz. Reeskont kredilerinde KOBİ’lerin payı istihdam ve ihracat artışına önemli katkı sağlıyor.”değerlendirmesini yaptı.

“İHRACATÇIMIZ FİNANSMAN ARAMAKLA ZAMAN KAYBETMEK YERİNE DAHA FAZLA ÜRETİM VE İHRACATA ODAKLANABİLECEK”

TİM Başkanı Mustafa Gültepe de reeskont kredi limitlerinin artırılmasıyla önemli bir sorunun aşıldığını, artık üretim ve ihracata daha fazla odaklanabileceklerini ifade etti.

Gültepe, ihracatçıların uzun süredir uygun şartlarda finansmana erişimde sıkıntı yaşadığını hatırlattı. İhracatçıların finansmana erişimine öncelik veren yeni ekonomi yönetiminin bu konuda önemli adımlar attığını belirten Gültepe, şöyle konuştu:

10 KAT ARTIŞ GERÇEKLEŞTİRİLDİ

“Süreç, Eximbank kredilerinde ihracatçıya 70 milyar liralık ek destek sağlanmasıyla başladı. Ama bizim için asıl önemli olan Merkez Bankası’nın bankaların reeskont kredisi günlük limitini artırmasıydı. Nitekim temmuz ayında da 20 Ocak’ta reeskont kredi limiti 5 kat artırılarak 300 milyon liradan 1,5 milyar liraya çıkarıldı.Reeskont kredi limitleri bugün 2 kat artırılarak 3 milyar TL’ye ulaştı. Yani 1,5 ay önce sadece 300 milyon lira olan günlük reeskont kredi limitinde 10 kat artış yaşandı. Yeni düzenlemeyle yüzde 30 oranında ilave döviz satışı, peşin döviz satışı zorunluluğu gibi koşulların kaldırılmasını çok yerinde buluyoruz.

Böylece KOBİ’lerin kredilerdeki payı artarken, yüksek performans gösteren ihracatçıların önceliklendirildiği bir süreç başlıyor. Elbette tüm bu kararların arkasında istişare ve sağduyu var. Bu süreçte Merkez Bankası Başkanımız Hafize Gaye Erkan’la çok verimli toplantılar yaptık. İhracatçılarımıza verdiği destek ve sağladığı kolaylıklardan dolayı kendisine teşekkür ediyorum. Reeskont kredi limitlerini artırarak önemli bir sorunu aşıyoruz. Böylece ihracatçılarımız finansman arayarak vakit kaybetmek yerine daha fazla üretime ve ihracata odaklanabilecekler.”

Gültepe, Merkez Bankası’nın finansmana erişim konusunda yapacağı düzenlemelerin Türkiye’nin toplam ihracatına olumlu yansıyacağını belirtti.

BAKAN BOLAT’TAN İHRACAT KREDİSİ AÇIKLAMASI

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) ihracatçılara yönelik günlük reeskont kredisi limitini 3 milyar liraya çıkarmasını değerlendirdi. “Kapsayıcı ve sürdürülebilir ihracat büyümesi için ihracatçılarımızı desteklemeye devam ediyoruz.”Bu kelimeyi kullandı.

Bolat iddiayı sosyal medya hesabından paylaştı.

Kapsayıcı ve sürdürülebilir bir ihracat artışı için ihracatçılara destek olmaya devam ettiklerini belirten Bolat, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yatırım, üretim, istihdam ve ihracata dayalı ekonomi politikası çerçevesinde her zaman ihracatı ve ihracatçıyı desteklediğine dikkat çekti.

Bolat, bu kapsamda ihracat ve döviz kazandırıcı hizmetler reeskont kredisinin günlük kullandırım limitinin 1,5 milyar liradan 3 milyar liraya çıkarılmasına destek veren Cumhurbaşkanı Erdoğan, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ve TCMB Başkanı Hafize Gaye Erkan’a teşekkür etti. Kendisine çok teşekkür ettiklerini belirtti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu