Ekonomi

Küresel piyasalar ralliyi durdurdu

Wall Street Hisse Senetleri, birçok seçeneğin süresinin dolması nedeniyle Cuma günü 6 günlük yükseliş serisini kırdı.

S&P 500 yüzde 0,37 ve Nasdaq 100 yüzde 0,67 kaybederken, haftalık kazançlar sırasıyla yüzde 2,58 ve yüzde 3,82 oldu.

Son dönemde rekor seviyelerden kapanan Microsoft ve Apple hisseleri düşüşlere öncülük etti. ABD’de piyasalar bugün resmi tatil nedeniyle kapalı olacak.

Asya’daki hisse senedi endeksleri de düşüyor. Teknoloji hisseleri kayıpların başını çekiyor. Geçen hafta yüzde 2,70 yükselen ve yükseliş serisini kesintisiz üçüncü haftaya taşıyan MSCI Asya Pasifik Endeksi, bu sabah yüzde 0,8 düştü.

Blinken’in Çin ile temaslarının “samimi” olduğu haberine karşın, Cuma günü yapılan ekonomi toplantısından net bir teşvik açıklamasının çıkmaması endekslerdeki düşüşte etkili oldu. Şimdi gözler bu hafta Çin Merkez Bankası’nın faiz kararında olacak.

Bloomberg Dolar Endeksi, geçen hafta yüzde 1’e yakın düşüşün ardından bu sabah yatay seyrediyor.

ABD-Çin ortasında üst düzey temas

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken hafta sonu Çin’e gitti ve mevkidaşı China Gang ile 7,5 saatlik bir görüşme yaptı. ABD’den Çin’e 5 yılın en üst düzey ziyareti, iki ülke arasındaki “casus balonu” geriliminin ardından ertelendi.

Her iki tarafça yapılan açıklamalarda, görüşmenin menfaatleri normalleştirme yolunda “samimi” geçtiği belirtildi. ABD Dışişleri Bakanlığı görüşmenin ardından yaptığı açıklamada, Çin’in Blinken’in Washington’a davetine olumlu yanıt verdiğini söyledi.

Açıklamaya göre Blinken, yanlış anlaşılma risklerini azaltmak için diplomasinin önemine ve tüm konularda açık iletişim kanallarının sürdürülmesinin önemine vurgu yaptı. Blinken, Pazartesi günü Komünist Parti’nin üst düzey dış yetkilisi Wang Yi ile de bir araya geldi.

Çin ziyaretinin başarılı bir şekilde değerlendirilmesi için en değerli gelişme, Blinken’in Devlet Lideri Xi Jinping ile görüşüp görüşmeyeceğine bağlı olacak. Blinken-Chi toplantısı bu sabah duyurulan prestijli bir görüşme olmasa da son dakikaya ertelenmesi muhtemel.

gerger-ajans.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu