Sağlık

Epilepsi krizi öncesi önlem almak mümkün

Epilepsi hastalığına ait sivil toplum kuruluşlarının verilerine göre; Türkiye’de 950 bin epilepsi hastası var. Dünyada ise bu sayı 65 milyon kişi civarındadır. Dünya literatüründe bir ilk olan ve Türk bilim insanları tarafından geliştirilen inEpilepsy uygulaması, Nöbet Tespit ve Takip Yazılımı sayesinde epileptik nöbet oluşmadan 180 saniye öncesine kadar kullanıcılarını ve yakınlarını uyarıyor.

Dünyada bir ilke imza atıldı

Türk akademisyenler ve Türk bilim adamlarının iş birliği sonucunda üç yıllık bir Ar-Ge çalışması sonucunda ortaya çıkan uygulama ile hasta yakınları da nöbet izleme süreçlerine dahil edilebiliyor. Dünyanın Nöbet Tespit ve Takip Yazılımına sahip ilk epilepsi uygulaması olan InEpilepsy, görsel bir harita ile nöbet sırasındaki mevcut konumu anında iletir. Uygulama, epilepsi hastalarının yaşam konforlarını olumsuz etkileyen nöbetleri minimum riskle atlatmasına yardımcı oluyor.

180 saniye öncesine kadar erken uyarı alarmı

Uygulama ile detayları aktaran Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Eşref Akıl; “Dünyada en çok mağduriyete neden olan hastalıklardan biri olan epilepsi, doğumdan ölüme kadar her dönemde yaşanabiliyor. Tamamı Türkçe yazılımlarla geliştirilen inEpilepsy uygulamasında veriler yapay zeka ile işleniyor, epilepsi hastalarının nöbetleri ayrıştırılıyor ve kriz oluşmadan 180 saniye öncesine kadar erken uyarı alarmı üretiliyor. Bu sayede hastanın bulunduğu yerde inançlı bir pozisyon alması sağlanır ve nöbetlerini dini alanlarda geçirmesine esas olur.

Anında paylaşım mümkün

inEpilepsy uygulaması ile istenildiği takdirde uzman görüşü ve uzman takibi özelliği ile bilgiler hastaların kendi hekimleri ile anında paylaşılmaktadır. Bu sayede hekimler süreç hakkında daha fazla bilgiye sahip oldukları için hastalarını daha yakından tanıma imkanına sahip olurlar. Dünya literatüründe bir ilk olan Türk bilim insanları ve Türk akademisyenlerin desteğiyle tasarlanan inEpilepsy, ilaçların kullanım sürelerini ve dozlarını kaydederek hatırlatma da yapıyor. Bu sayede epilepsi hastaları tedavilerine ara vermeden devam edebilirler.

Daha rahat bir yaşam

Uygulamaya hayat veren Insense Yazılım’dan Doç. prof. Ömer Faruk Ertuğrul, epilepsi krizleri için geçirilen her saniyenin çok değerli olduğunu belirterek, “Biz de bu bilinçle hareket ettik. Epileptik nöbet oluşmadan 180 saniye önce kullanıcıları uyaran uygulamamız ile hastalar erken uyarı sayesinde nöbetlerini güvenli bir şekilde atlatabilecekler. Uygulamamızda düzenli olarak iyileştirmeler yapıyoruz. Önümüzdeki dönemde de yeni yatırımlarımızla uygulamayı geliştirmeye ve epilepsi hastalarının yaşam konforunu artırmaya devam edeceğiz.”

Uygulama; Google Play Store ve App Store’dan indirilebilir.

haber-basmakci.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu